Monakkoluyum Ne Demek

Grup Vitamin’in Tekrar Ortaya Çıkması ile Popülerlik Kazanan Bir Şarkı Olan Monakkoluyum Nedir, Ne Demektir?

Öncelikle Grup Vitamin Kimdir?
Grup Vitamin, Monakkoluyum şarkısını ve o albümü yapmadan önce, doksanlı yıllarda bomba gibi düştü piyasaya. Grup, o dönemler Gökhan SEMİZ, Emrah ANUL, Selçuk AKSOY tarafından kuruldu ve hedeflerinde her zaman gündemde olan biteni ti ye almak vardı. Başta, demokratlar olmak üzere, diğer ünlü şarkıcılar, film artistleri, adı duyulmuş iş adamları vs. kişilerin harketleri veya konuşmaları yada tarzlarını çok dikkatli tutup mizaha vuruyorlardı.
Grup, solistini yani Gökhan SEMİZ’i kaybettikten sonra bir daha hiç albüm çıkarmadılar. Sadece Gökhan SEMİZ’i anmak için bir single yaptılar ve müziğe uzun bir süre ara verdiler. Bu durum onları fazlasıyla etkilemişti. Sene 2015 olduğunda, “Nerede Kalmıştık” sloganıyla ve doksanlı yıllara damga vuran “İsmail” şarkısını yeniden hayata sokup “İsmail 2” adıyla tekrar müzik piyasasına geri döndüler.
Grup Vitamin, yeni dönüşüyle beraber repertuarlarını oldukça geliştirip, dönemin teknoloji imkanlarını da kullanarak adeta diğer şarkıcılara ders verdiler diyebiliriz. Çıkardıkları geri dönüş albümünde yer verdikleri bir şarkı vardı ki bir çok kişinin aklını karıştırsa da en çok o beğenildi. Ama Grup Vitamin bu şarkıya klip çekme gereksinimi duymadılar, bende burada devreye girdim ve onların büyük bir hayranı olarak, derleme bir klip yaptım ve işte o şarkı “Monakkoluyum”. Buyurun video aşağıda yaptığım derleme klibi izleyebilirsiniz.
Peki Nedir Bu Monakkoluyum?
İşte kafaları en çok karıştıran konu bu. Yoksa gerçekten Küfür mü ediyorlar? Tabi ki hayır. Onlar sadece mizah yaptılar her zaman olduğu gibi. Videoyu izlediyseniz, tamda “Monakkoluyum” dediği yerde bir film sahnesi var. Hani şu çok sevilen karakterlerin oynadığı bir film vardı “Kutsal Damacana”, işte bu filmin serisinden olan “Drakula” filminden kısa bir sahne bu. Aktörümüz de işini ti ye alarak “Bi bitmediniz ***na koyayım” der. Grup Vitamin’de bu sahneyi ti ye alarak, şarkıda söyleyebilmesi için sözcükte ufak bir değişiklik yapmış ve “Monakkoluyum” demiş.
Peki Monakkoluyum Derken Ne Demek İstemiş Olabilir?
Onun aslıda Monako’dur. Monako, Fransa’da bir devlettir yada Prenslik.
Monako veya resmî adı Monako Prensliği (Fransızca: Principauté de Monaco veya Monaco; Monakoca: Munegu veya Principatu de Munegu), 1297 yılında kurulmuş, Avrupa’da Kuzeybatı Akdeniz kıyılarında yer alan bağımsız bir şehir devleti ve prensliktir. Vatikan’dan sonra Avrupa’daki en küçük bağımsız ülke olan mikrodevlet, Fransa tarafından kuzey, batı ve doğu yönlerinde çevrelenmişken, ülkenin güney ve güneydoğu kısımları Akdeniz ile komşudur. Monako ayrıca İtalya sınırından yaklaşık 15 km uzaklıkta yer almaktadır.
Ülke Monte Carlo semtindeki gösterişli kumarhaneleri, içinde barındırdığı limanları ve kraliyet ailesi ile ünlüdür.
Tarih
Monako 1191 yılında Kutsal Roma İmparatoru VI. Heinrich’in izniyle 1228 yılında bir Ceneviz sömürgesi olarak kuruldu. 1297 yılında François Grimaldi ve askerleri Monako Kayası’nı ele geçirdiler. O zamandan beri Monako toprakları Grimaldi ailesi tarafından yönetilmektedir.
1793-1814 yılları arasında Monako Fransa’nın egemenliği altında yaşadı. Viyana Kongresi’nde Monako’nun Sardinya-Piemonte Krallığı’na bağlanması kararlaştırıldı. 1861 yılından sonra Monako bağımsız bir prenslik haline geldi. 1911 yılında kabul edilen yeni anayasaya kadar Monako Prensi Monako’nun mutlaki hükümdarı sayılıyordu.
II. Dünya Savaşı’nda, 1943 yılında, İtalyan Ordusu Monako’yu işgale başladı ve faşist bir yönetim oluşturarak işgal etti. Kısa bir süre sonra, Mussolini’nin çökmesinin ardından, Nazi Wehrmacht orduları Monako’yu işgal etti. Çok sayıda Monakolu Yahudi toplama kamplarına gönderildi. Savaştan sonra Monako Prensi III. Rainier 1949 yılında dedesinin ölümü üzerine tahta çıktı. Prens Rainier kadınlara oy hakkını kabul etti ve idam cezasını kaldırdı. 1993 yılında Monako Birleşmiş Milletlere üye oldu. 31 Mart 2005 tarihinde prens Rainier hastalanarak görevi oğluna devretti. 6 Nisan 2005 tarihinde ölünce oğlu II. Albert Monako Prensi olarak tahta çıktı.
Coğrafi Konumu
Monako’nun uzunluğu 3.350 m’dir. Genişliği en geniş yerde 1.000 m’yi bulurken en dar yerde 245 m’dir. Fontvieille semti de dahil olmak üzere ülkedeki pek çok kıyı bölgesi sonradan denize beton doldurularak oluşturulmuştur. Günümüzde de buna benzer projeler vardır; fakat hayata geçirilememiştir.
Monako’nun nüfusu diğer nüfuslara göre oldukça sıra dışıdır. Çünkü bu ülkede Fransızların sayısı Monakolulardan daha fazladır. Fransızlar %28,4 ile ülkenin en büyük etnik grubudur. Monakolular %21,6 ile onları takip eder. Diğer etnik gruplar ise şöyledir: İtalyanlar (%18,7), İngilizler (%7,5), Belçikalılar (%2,8), Almanlar (%2,5), İsviçreliler (%2,5) ve Amerikalılar (%1,2).
Monako dünyanın en yüksek yaşam süresine sahiptir. Bir Monakolu ortalama olarak 90 yıl yaşar.
Hangi Dili Kullanırlar
Monako’nun resmi dili Fransızcadır; fakat İtalyanca, İtalya’dan gelen kişilerce ana dil olarak konuşulmaktadır. İngilizce ise Monako’daki Amerikalılar, İngilizler, Kanadalılar ve İrlandalılar tarafından konuşulur. Ulusal dil Monako dilidir; fakat bu dil küçük bir topluluk tarafından konuşulmaktadır. Monaco Ville bölgesinde tabelalar Fransızca ve Monako dili olarak yazılmıştır.
Dinleri
Bu mikro ülkede resmi din Hristiyanlığın Katoliklik mezhebidir. Fakat Monako’da inanç konusunda özgürlük vardır. Monako’da beş Katolik kilisesi ve bir de katedral bulunmaktadır. Koruyucu aziz Devota’dır.
Hristiyan toplum Monako nüfusunun %83,2’sini oluşturmaktadır.
Monako’da yalnızca bir Anglikan kilisesi bulunmaktadır. Bu kilise Monte Carlo’da yer almaktadır. 2007 itibarıyla bu kiliseye bağlılığı bulunan 135 Anglikan vardır. Bu kilisenin kütüphanesinde yaklaşık 3000 İngilizce kitap bulunmaktadır.
1948 yılında kurulan The Association Culturelle Israélite de Monaco sayesinde Monakolu Museviler bir sinagog, İbrani okulu ve koşer ürünler satan bir gıda mağazası kazanmıştır. Yaklaşık bin kişilik Musevi cemaatinin %40’ını Britanya’dan gelenler oluşturmaktadır. Geri kalan kısım ise kuzey Afrika’dan gelmiştir. Buradaki Musevi nüfusunun üçte ikisini kuzey Afrika’dan gelen Sefarad Musevileri oluşturur. Üçte biriyse Aşkenaz Musevisidir.
Monako için kaynak alıntıdır.
Wikipedi