Teknoloji

En İyi Fotoğraf Çekme İpuçları

Kullandığınız Cep Telefonuyla En İyi Fotoğraf Çekmenin İpuçları

Artık herkes bir Akıllı Telefon sahibi ve herkes fotoğraf çekiyor gerek kendini gerekse manzarayı. Peki kullandığınız Telefonun Kamera özelliklerine ne kadar hakimsiniz?

Kullandığınız Akıllı Telefonların ister Android ister IOS işletim sistemli olsun Kamera özelliklerinden faydalanarak Profesyonel Çekime yakın Çekimler yapabilirsiniz.

Peki Nasıl Yapabilirsiniz?

Ben örnek olarak Samsung S6 ile göstereceğim ama sizinde kullandığınız Akıllı Telefonda aşağı yukarı aynı şeyler olacaktır, yerleri değişik olabilir ama mantık aynı işler unutmayın.

İlk olarak kullandığınız Akıllı Telefonun Kamerasını açın ve bende ekranı sola çektiğimde geliyor sizde nasılsa Ayar bölümüne girin ve Pro bölümüne geçin.

Pro modu yani Profesyonel moduna girdiğinizde ekranda ayar yapmanızı sağlayan ikonlar çıkacak bu ayarlardan her tür poz değeri değişebiliyor, sizde bulunduğunuz ortama göre ayar yapacaksınız.

Örneğin üstteki bu Fotoğrafı görüldüğü üzere öndeki nesne net arka flu olacak şekilde çekmek için, ayarlar ikonunda bulunan “MF” ikonuna dokunun ve orada bulunan Manuel Odak işaretçisini tutun ve Makro (Çiçek Görseli olur genelde) oraya çekin.

Görselde görüldüğü üzere yakındaki nesneye ne kadar yaklaşırsanız o kadar net olur ve arkaya flu bir görüntü verir. Yakın Çekimlerde bunu kullanıyoruz.

Eğer uzak bir manzara çekmek isterseniz o halde işaretçi çubuğunu en üste getirin (Dağ Görseli olur genelde). Üstteki görselde görüldüğü gibi. İşaretçiyi en üste getirdiğinizde her yer aynı netlikte görünecektir. Çekilen Fotoğraf altta Orijinal Boyutuyla.

İşte Profesyonel Çekim yapmak için ilk adımlar bunlar, şimdi gelelim daha fazla detaya. “MF” modunu inceledik objeyi netleştirmek içindi şimdi “WB” moduna bakalım. Burada karşımıza çekim yaptığımız yerin durumuna göre sahne ışığını seçiyoruz.

“WB” moduna girdiğimizde en başta yer alan ışık ayarı “K” yani 10000 farklı Renk Tonu verebiliyoruz. Örnek Görsel Altta.

Bu modda ikinci sırada yer alan ayar “Bulutlu” dış mekanda kullanılan kapalı az ışık olan havalarda işe yarıyor. Görsele verdiği etki alttaki Fotoğrafta.

“WB” modunda üçüncü sırada yer alan “Güneşli” modu yine dış mekanlarda ve ya iç mekanlarda aşırı ışık olduğunda kullanılabilecek bir mod. Görselde etkisi alttaki Fotoğrafta.

Gelelim “Florosan” moduna, bu mod genelde iç mekanlarda kullanılan parlak ışığın olduğu yerlerde çok işe yarıyor, örnek Görsel altta.

Sırada “Akkor” var buda iç mekanlarda tercih edilebilen bir mod ışığın direk olarak merceğe yansımasını engelleyen bir moddur. Örnek Fotoğraf altta.

“WB” modunda son ayar olan “Auto” yani Otomatik modu bu mod her mekana uyum sağlayabilen Akıllı Telefonunuzun kendi imkanlarıyla durumu entegre ederek en iyi kaliteye ulaşmayı sağlıyor. Örnek Fotoğraf altta.

Evet “WB” modunda yapabileceğiniz ayar bu kadar, zaten buraya kadar yaptığınız değişiklikler az da olsa çekeceğiniz görüntüye kalite getirmiştir. Ama tabi ki daha iyi görüntü almak için durmak yok diğer ayarları da kurcalayacağız.

Şimdi sırada “Ton” ayarı var, Altı Dilimli Yuvarlak olarak görünen bölüme dokunun. Burada karşımıza 6 adet farklı ton çıkacak. Gelin bunları inceleyelim.

  • Standart: Adında anlaşıldığı üzere seçtiğiniz ayarlarda aynı şekilde kalıyor.
  • Rüzgarlı: Ana renkleri biraz soldurup eskimsi bir görüntü veriyor.
  • Canlı: Ana renkler göz alıcı renkleniyor ve manzarada netlik sağlıyor.
  • Nostaljik: Adı üstünde sizi eskilere götürecek bir filtre, hafif sarımsı oluyor her yer.
  • Yumuşak: Daha çok grimsi tonlama yapıyor ve göz almayan bir görüntü oluşturuyor.
  • Berrak: Renkleri daha çok belirginleştirerek sert kenarları yumuşatıyor.

Bunlara ek olarak 2 adet daha tonlama şanşınız var yalnız burada tonlamaları siz yapıyorsunuz ve istediğiniz ayarda kaydederek daha sonra kullanımda kolaylık sağlıyor.

Şimdi sırada Işık Ayarı var poz değerine varsayılan ışık ayarı yaparak bulunduğunuz ortam karanlık ise buradan ekran kontrastını açıyorsunuz, tam aksine bulunduğunuz ortam fazla aydınlıksa kontrastı düşürerek parlaklığı azaltıyorsunuz. Böylece daha şık görüntüler elde edebiliyorsunuz.

Buna örnek olarak şunu söyleyebilirim, mesela gece fotoğraf çekmek istediğinizde her yer karanlık olacağı için bu ayardan Kontrastı yükseltmeniz gerekiyor, böylece daha aydınlık görüntü alacaksınız.

Şimdi 2 adet Fotoğraf göreceksiniz ilk Fotoğraf Işıklı Ortamda Kontrast ayarı düşürülerek çekildi, ikinci Fotoğraf ise tam aksi zifiri karanlıkta Kontrast ayarı yükseltilerek çekildi.

Yukarıda gördüğünüz fotoğraflarda ki bu değişim ve netliği sağlamak için bu adımları yaptıktan sonra, özellikle bu en son yaptığınız Kontrast ayarı esnasında Pro modunda en altta bulunan “ISO” değeride kullanılmalı. Çünkü ışık olarak Kontrast kadar bu “ISO” değerleri de aynı işleme yardımcı olan bir durumdur. Aynı anda ikisini değiştirerek ayar yaparsanız daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Burada yazdıklarımı okuduktan sonra emin olun sizde daha kaliteli Fotoğraflar çekmeye başlayacaksınız, tabi ki burada sizin görüş açınız çok önemli.

Hakan İnan

2007'den günümüze Web Yazılım ve Grafik Tasarımcıyım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bırakıp Sayfayı Yenileyin (F5)