Teknoloji

Bilinmeyen Aygıt Driver

Yüklü Olmayan Aygıtı Bulma ve Yükleme

Yeni bir Windows işletim sistemi yükledikten sonra, bilgisayarınıza bağlı olan bazı donanımları Windows tanımayabilir. Her ne kadar yeni Windows sürümlerinde tanınmayan cihazlar git gide azalsa da, istisnalar kaideyi bozmuyor.

Normalde sistem kurulduktan sonra bilinmeyen aygıtların olduğunu öğrenen kullanıcılar, paniğe kapılırlar. Halbuki, bilinmeyen aygıtın ne olduğuna dair tüm ipuçlarını Windows aslında kullanıcıya vermektedir.

Klavyenizde Windows logosu bulunan tuşa basın veya Başlat menüsüne tıklayın. Arama kutusuna Aygıt yöneticisi yazın ve sonrasında bilinmeyen aygıtlarınıza göz atın. Eğer sarı üçgen içerisinde siyah ünlem işareti ile gösterilen kısımlarda aygıtın adı yazıyorsa, daha da şanslısınız, ikinci adıma geçmeden aygıtın ismini internet arama motorunuza yazıp sürücüyü arayabilirsiniz. Eğer aygıtın ismi yerine “Bilinmeyen aygıt” yazıyorsa, ikinci adıma geçmeniz gerekir.

İkinci adım nedir?

Bilinmeyen aygıt yazan yerin üzerine çift tıklayın. Karşınıza bir pencere çıkacak. Çıkan pencerenin üst taraftaki sekmelerinden Ayrıntılar’a tıklayın.

Ayrıntılar sekmesine tıkladıktan sonra Özellik yazan yerin altında bulunan açılır kutuya tıklayın ve ardından Donanım Kimlikleri seçeneğini seçin. Bilinmeyen aygıta dair donanım kimliği, aşağıda bulunan Değer adı altında büyük beyaz kutu içerisinde çıkacaktır. Çıkan değerlerden en üsttekine sağ tıklayın ve Kopyala ‘ya tıklayın.

Bilgisayarınızın hafızasına kopyaladığınız bu değeri, favori internet arama motorunuza yazabilirsiniz. Yapıştırdığınız değerin ardından driver, download, indir, sürücü, yazılım ve benzeri anahtar kelimeler ekleyerek aramayı daraltabilir ve istediğinizi bulmayı kolaylaştırabilirsiniz. Aygıtın sürücüsü meydana çıkmasa da, aygıtın ismi çıkacaktır. İsmini öğrendikten sonra da detaylı bir arama yaparak sürücüsünü bulabilirsiniz. Örneğin yukarıdaki donanım için Googleda arama yaptığımızda bu sonuç ortaya çıkıyor:

Çıkan sonuçlardan genelde en üstte çıkan Driver Identifier sitesinden bilgisayarınıza uygun olan İşletim Sistemi ve Bit (x86 / x64) değeri olan Sürücüyü (Driver) indirin ve kurun ardından bilgisayarınızı Yeniden Başlat‘ın ve sorun ortadan kalkmış olacaktır.

Hakan İnan

2007'den günümüze Web Yazılım ve Grafik Tasarımcıyım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bırakıp Sayfayı Yenileyin (F5)