Astronot Balığı Beslemek

Astronot Balığına Nasıl Bakılır? Ne Yer? Nasıl Uzun Yaşar? Nasıl Büyür? Hepsinin Cevabı Burada Üstelik Bizzat Kendi Tecrübelerimle.

Öncelikle burada yazacağım her şey tamamen kendi tecrübelerime dayalıdır. Yıllar önce yavru halde alıp kısa zamanda büyük gelişme kaydettim ve inanılmaz haz verici bir durumdu bu. Zaten bu cins balıkların içinde bakımı en çok zevkli olan tek türdür Astronot (Oscar) Balığı. Lafı daha fazla uzatmadan başlayalım artık.
ÇOK ÖNEMLİ NOT: Lütfen yazıyı sonuna dikkatlice okuyun üstün körü geçiştirmeyin çünkü hiç bir yerde bulamayacağınız önemli notlar yazıyorum. Yazıyı komple okumadan bu hobiye bulaşmayın.
Astronot Balığı Nereden Temin Edilir ve Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İlk yapmamız gereken tabi ki bu balığı bir şekilde temin etmek. Bu işin ticaretini yapan Pet Shoplar var tabi ki, yalnız her hangi bir canlının ücret karşılığı ticaretine karşıyız. Ama gel gelelim bu balığı almak için bu tarz yerlere mecburen gitmek zorunda kalıyoruz. Pet Shop’tan veya çevrenizden bir şekilde temin ettiniz diyelim, ilk olarak yapmanız gereken balığın sağlıklı olup olmadığına dikkat etmek olacak. Bu cinslerde görülen en sık hastalıkların belirtisi genel olarak dışına vurur ve görüntüsünden çok kolay anlarsınız, tabi bu hastalıkların etkeni dış parazit olursa.
Ancak iç parazit hastalıklarında anlamanız biraz zor olacaktır ve işin uzmanı bile olsanız bazı parazitleri anlamak için zaman gerekir. Bu yüzden şansınız yarı yarıya olacak ve aldığınız yerin güvenilir olması burada işinizi kolaylaştıracak. Ben size gözle görülen hastalıkların belirtisinden bahsedeyim. İlk olarak Beyaz Benek Hastalığı, balığın en çok yüzgeçlerinde görülür bazı durumlarda pullarında da görülmüştür. Görüntüsü beyaza yakın bir renktir ve adında anlayacağınız üzere benek benektir ilgili görsel aşağıda.

Hastalıklı Balık Alınır Mı?
Bu hastalık belirtisi gördüğünüz yerden kesinlikle hiç bir balık almayın. Çünkü aynı akvaryum içinde olan balıkların tamamı bu hastalıkta olmasa bile, o suyun içinde parazitler bulunuyor ve zamanla tüm balıklar aynı hastalığa yakalanıyor. Şimdi gelelim diğer hastalıklara, aynı bu hastalık gibi gözle görülen diğer hastalıkta, kabızlıktır. Kabızlık çok ciddi bir hastalık sınıfına girmez iyileşme süreci az ve kolaydır. Bu hastalığın sebebi yüzde 85 oranda suyun derecesi ile ilgili olduğundan suyun derecesini düzene soktuğunuzda, yani 36-38 derece arası idealdir bu cinsler için. Suyun ayarını sabit tutmakta ciddi fayda var. Bunun için muhakkak ısıtıcı kullanmanız gerekir ve buda elektrik faturanızı biraz kabartabilir, lütfen bunları göze alarak başlayın bu hobiye.
Sağlıklı balığı bulduk ve elektrik faturasını göze aldıktan sonra balığımızı aldık ve eve gidiyoruz. Şimdi bu balığı nerede yaşatacağız?
Akvaryum almaya geldi sıra, en önemli konulardan biridir bu durum, çünkü balıkların psikolojilerini ciddi anlamda tetikliyor. Alacağınız akvaryum “Balık başına minimum 20 litre olacak” daha fazla olması daha iyi çünkü gelişimi için bu durum çok mühim.
Benim Akvaryumum
Benim akvaryumum da 3 adet vardı ve hepsi yavruydu, akvaryumum 120 litre su alıyordu, ölçüleri de aşağı yukarı 120x50x60 cm idi. Kısa zaman içinde balıklardan biri baskın çıkarak diğerlerine saldırmaya, yer kavgası yapmaya başladı. Bu durum balıklarımdan birinin ölümüne sebep oldu. Aynı balık diğerine de saldırmaya başlayınca bu sefer onu öldürmeden çıkarıp başka birine verdim. Şimdi 120 litrelik su tek başına ona kalmıştı.
Hemen bu yazının altına benim akvaryumumun ve balıklarımın videosunu bırakıyorum inceleyebilirsiniz.
Eğer videoyu izlediyseniz devam edelim. Videoda da gördüğünüz gibi yaşayacağı alanı, daha önce yaşadığı ortamla aynı olmaya yakın tutun. Mesela kum olarak midye kırığı kullanın, belirli bölgelere taşlar koyun çünkü onlar sığınacak yer yapacaklar kendilerine. Mutlaka dış temizleme motoru kullanın, hava motoru olmazsa olmazlardan. En önemli etkenlerden biri de dış temizleme motorum var diye akvaryumun iç temizliğini ihmal etmeyin. 2 hafta da bir kere mutlaka dip çekim hortumu ile suyun 3/1’ini çekin ve dinlenmiş musluk suyu kullanarak akvaryum suyunu tamamlayın. Bu yüzden de evinizin bir yerinde her zaman 2 damacana kadar su bulundurun, ne kadar uzun dinlenirse su o kadar iyidir. Bunun sebebi de musluk suyunda bulunan klor balıklara ciddi zarar verir hatta öldürür bile.
Kesinlikle suyun tamamını boşaltıp tekrar doldurayım kafası yaşamayın, balığın cinsi ne olursa olsun en basit Japon Balığı bile olsa mutlaka içinde eski suyundan kalmalı. Kendi ürettikleri bakteriler olmadan hiç bir balık türü yaşamaz.
Astronot Balıkları Ne Yer Nasıl Beslenir?
Bu cinsler aslında hem etçil, hem otçul diyebiliriz ama daha çok et yemeyi tercih ediyorlar. Yazının başında dediğim gibi kendi tecrübe ettiklerimden yazıyorum bu yazıyı. Benim balığım, et ürünü olan herşeyi yiyordu. Buna örnek verecek olursak, haşlanmış tavuk eti, haşlanmış sosis, sinek, böcek, karınca, hatta içine attığım çöpçü balıkları, ve kendinden küçük her tür balığı bile yediğini bizzat gördüm. Ama yinede siz Pet Shop’tan aldığınız ve onların tavsiye ettiği yemlerle beslemeye özen gösterin, bu dediklerimi arada bir ödül olarak verebilirsiniz.
Beslenme alışkanlığı yaratın balığınızda yada balıklarınızda. Yani belirli saatlerde vermeye özen gösterin mesela sabah ve akşam verin sadece. Çok sık yem vermeyin ve kesinlikle çok fazla atmayın. Atayım işte ya yesin akşama kadar veya sabaha kadar aç kalmasın demeyin sakın.
Balıklar Nasıl Beslenir?
Balıklar doyduklarını bilmez, ne kadar atarsanız o kadar yerler ve çok aşırı yediklerinde ölürler. Ayrıca Youtube’daki videoma gelen yorumlarda en çok sorulan soru şuydu, benim balıklarım beni görünce kaçıyor. Evet ilk başlarda bu normal, bunun ilerleyen sürede devam etmesini önlemek açısından, balığı kendinize alıştırmanız lazım. Nasıl mı? dediğimi yapın az yem verin ve belirli saatlerde verin. Yemi atıp gitmeyin bekleyin akvaryumun başında, yemin sizin tarafından geldiğini anlasınlar. Görün bakın yakın zamanda sizi görünce cama yapışacaklar hemde dans ederek.
Bununla ilgili benim balıklarımdan bahsetmek gerekirse, Astronot balıklarında bir özellik var ki, eğer sizin yem vereceğinizi anlarlar ise eliniz boş bile olsa suyun 2-3 parmak üstünde tutun elinizi, balığınız suyun içinden adeta bir yunus gibi fırlayıp elinize saldıracak. Bunu defalarca yaşadım balıklarımda.

Astronot Balıkları Nasıl Uzun Yaşar ve Ne Kadar Büyür?
Ortalama yaşamları 10 yılı bulduğu söyleniyor, ben o kadar uzun süre bakmadım ama bu durum sizin elinizde. Yukarıda bahsettiklerimi uygularsanız emin olun sizin balığınızda uzun süre yaşayacaktır. Ömrü konusunda hiç bir rakama garanti veremem ama dikkatli davranıldığında 13 yıl yaşayan görüldü.
Gelelim boyuna, evet bu balıkların kısa zamanda hızlı büyüdüklerine bizzat şahit oldum, hatta bununla ilgili video yaptım hani şu izlediğiniz video. Belirli dönemlerde kısa kısa videolar çekerek tarihleri ile birlikte yazıp bir araya getirdim. Yaşam alanları geniş ve düzenli olursa, doğada ki yaşam alanına yakın olursa, hastalığa yakalanmaz veya yakalandığında gereken tedavi uygulanırsa ve en önemlisi düzenli beslenirlerse boyları 35cm’e kadar uzayabiliyor. Buna örnek kendi beslediğim balıklarımı gösterebilirim.
Evet bu konuda yazacaklarım şimdilik bu kadar, eğer aklına takılan bir şey olursa Yorumlar kısmına yazın ki, ben cevapladığım da başkaları da faydalansın… İyi Beslemeler.